Världens första One Planet Plate-matkasse åker samordnat

Inför Earth Hour 2024 är Ecoviva först ut i världen med en matkasse som har WWFs One Planet Plate-märkning. Goda rätter som ryms inom en tajt klimatbudget och levereras hem i en aktiv kylkedja och samordnat flöde av Gordon.

Ett av kraven för att få märka en matkasse med WWFs One Planet Plate är att klimatbudgeten för en måltid inte får vara högre än 0,5 kilo koldioxidekvivalenter per måltid, eller totalt elva kilo per vecka. Koldioxidekvivalenter är ett mått för hur mycket koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma inverkan på klimatet.

– Det är tuffa krav. Som jämförelse kan nämnas en vanlig hamburgaremåltid, som ger ungefär sju gånger större klimatavtryck, säger Amina Bergendahl, medgrundare till Ecoviva. 

För den som vill komponera en meny med snål klimatbudget vet Amina vad som är viktigast för att lyckas.

– Det ska vara riktigt gott! I vår veckomeny serverar vi till exempel krämig pasta med ostronskivling och tryffel, röding med dill och gräslökspesto, crunchiga tofubiffar med chili och limedip, vi har verkligen jobbat med smakerna. Det måste först och främst smaka fantastiskt gott, sedan får man alla andra fördelar på köpet. 

När matkassar transporteras mellan leverantörer och kunder på europeiska marknader sker det oftast i en så kallad passiv kylkedja – maten hålls kall genom att läggas i en förpackning tillsammans med kylmedel som exempelvis is. Med Gordon sker istället alla transporter med aktiv kylkedja där alla leveranser sker med kylbilar och via kylda terminaler, något som ger stor skillnad i klimatpåverkan. En rapport från Chalmers visar att den sämsta passiva kyllösningen för matleverans kan producera hela tjugo gånger mer koldioxidekvivalenter än den bästa aktiva kylmetoden.

– Vi har medvetna kunder och en kvalitesprodukt där alla delar av leveransupplevelsen är betydelsefulla och miljöarbetet är viktigt för oss. Utöver att få riktigt god mat ska våra kunder samtidigt kunna bidra till framtiden, säger Amina Bergendahl.

Dele:

Siste nytt


Är du Årets e-handlare 2024? Gordon är stolt partner till priset, vinnaren koras på Dagligvarugalan den 14 november.

Är du Årets e-handlare 2024? Gordon är stolt partner till priset som delas till en aktör som ligger i framkant och driver en framgångsrik och effektiv e-handel med dagligvaror. Den 14 november koras vinnaren på Dagligvarugalan – nominera idag!