Meal Mrkt kan växa snabbt med Gordon

Det nystartade matkasseföretaget Meal Mrkt erbjuder “nästan färdiglagade” måltider. De märkte tidigt att konceptet var uppskattat när förfrågningar om att börja leverera till fler områden strömmade in. Med hyrda kylbilar, och enbart sig själva som chaufförer, blev det svårt att hinna med, och ännu svårare att kunna skala upp. Idag samarbetar Meal Mrkt med Gordon för att kunna fokusera på det de är duktiga på: att laga bra mat från grunden och bygga varumärke.

Fredrik Grahn har varit entreprenör nästan hela sitt yrkesliv och har erfarenhet från både tech och restaurang. Han har startat och sålt flera bolag och, med många lärdomar och en del kapital i ryggsäcken, står han nu som grundare och VD för Meal Mrkt på Värmdö i Stockholm. 

Vill lösa måltiden

Meal Mrkt erbjuder en fast meny för fyra personer med tre nya, kocklagade rätter varje vecka. Målet är att underlätta människors vardag och därför erbjuder de sina kunder “nästan färdiglagade” måltider. Det innebär att Meal Mrkt löser de moment som tar längst tid för kunden. Såsom att tillaga en mustig köttgryta eller en köttfärssås. När det är dags att äta värms köttfärssåsen upp på ett par minuter och det enda kunden själv behöver stå för och tillaga är pasta, ris, potatis eller de tillbehör de föredrar.

Hos Meal Mrkt är maten nästan färdiglagad, gjord från grunden, den består av minst 80% svenska råvaror i säsong, smakar gott och har ett pris som är i nivå med dagligvaruhandelns. Det viktigaste för dem är kvalitet, pris och tid och det märks att det även betyder mycket för dem som har barn. De flesta av Meal Mrkts kunder är nämligen barnfamiljer.

– Men vi har även kunder som tar med maten som lunch till kontoret och äter som den är, utan kolhydrater. De behöver bara värma och äta, berättar Fredrik.

Fick tacka nej till nya kunder

Gänget på Meal Mrkt tycker själva att de har en väldigt bra produkt och de insåg tidigt att kunderna höll med om det när förfrågningar om att börja leverera till fler områden strömmade in.

– Vi hyrde kylbilar på OKQ8 och levererade själva till en början, men vi fick tacka nej till många nya kunder eftersom vi inte hann köra ut allt. Vi hade inte heller någon plattform för att hantera kundkommunikation, utan fick sms:a beräknad leveranstid manuellt till varje kund, säger Fredrik.

Eftersom Meal Mrkts ambition är att skala upp snabbt behövde de tänka om gällande sin logistik och landade i att låta någon annan sköta leveranserna. Fredrik berättar varför de valde Gordon:

– Med mindre åkerier hade vi inte fått samma kvalitet. Ska vi kunna skala upp och bli stora, vilket vi vill, så är det Gordon som gäller.

Kan fokusera på att växa

Sedan en tid tillbaka hanterar Gordon kommunikationen med Meal Mrkts kunder och tar hand om leveranserna. Fredrik är lättad:

– Saker som vi lagt mycket tid på förut har Gordon avlastat oss med, och det ger oss möjlighet att istället fokusera på det vi är duktiga på: att laga bra mat från grunden och bygga varumärke. 

Att växa underlättas dessutom av Gordons räckvidd. Meal Mrkt behöver inte längre tacka nej till nya kunder på grund av var de bor. På sikt vill de nå ut till hela Sverige, och även globalt, men just nu fokuserar de på Stockholms län.

– Måltidsmarknaden i Sverige är enorm. Teoretiskt skulle vi nog kunna växa med samma erbjudande i fem år till, men vi vill såklart utvecklas, säger Fredrik.

Planer för framtiden

Planer och driv finns det gott om i bolaget. Näst på tur är att börja erbjuda kunden fler möjligheter kring val av rätter, antal portioner och leveransdagar. Senare är målet att alla Meal Mrkts menyer även ska vara hållbara utifrån ett miljöperspektiv. Redan idag tillverkas förpackningarna av 100% återvunnen CPET och en del kött ersätts med grönsaker, men ambitionen är att veckomenyn ska följa WWF:s klimatbudget på max 0,5 kg CO2e per portion.

– Att erbjuda en miljövänlig och hälsosam meny utan att kompromissa med kundens smakpreferenser kommer bli vår största utmaning, säger Fredrik. Att hålla nere priset i nivå med dagligvaruhandelns, och samtidigt få ekonomi i verksamheten, kommer också att bli en prövning, men vi räknar med att få bättre pris hos vår leverantör i takt med att våra volymer ökar.

Just nu är han exalterad över att de kan börja marknadsföra sig mer: 

– Det ska bli superkul, för nu har vi Gordon som tar hand om leveranserna. Förut kunde vi bara ta in nya kunder om de bodde i områden där vi redan körde. Nu har vi inte den utmaningen längre så det ska bli skönt att slippa säga nej till kunderna. Vi vill att alla ska ha möjlighet att äta nästan färdiglagad mat från grunden, avslutar Fredrik.


Dele:

Siste nytt