Saveabl räddar mat i Sverige – gör succé i Köpenhamn

Jeroen, Alexander, Emil och Jesper är fyra vänner som bestämde sig för att minska andelen mat som slängs hos producenter och grossister. Resultat blev Saveabl: Meal kits som är 100% vegetariska och tillverkade av räddad mat. Nu tar det Göteborgsbaserade företaget köpenhamnsborna med storm. 

I Saveabls matkassar syns räddad mat av olika slag, till exempel grönsaker som inte uppfyller estetiska krav för att kunna säljas i butiker, eller råvaror i överproduktion som annars skulle blivit matsvinn. Genom sitt samarbete med Gordon har de också kunnat expandera på ett hållbart sätt.

— Genom att successivt koppla på nya leveransområden med Gordon har vi kunnat växa utan att det innebär så stora risker för oss. Vi kan testa nya marknader utan att behöva lägga pengar på stora lanseringskampanjer, säger Jeroen Thijssens, VD och medgrundare för Saveabl

I höst har Saveabl nu tagit klivet över till den danska marknaden i Gordons samordnade flöde. Valet föll på Köpenhamn, en stad med starkt fokus på hållbarhet och ett växande intresse för vegetarisk och vegansk mat. Genom att ha sin produktion i Sverige och sälja till kunder på den danska marknaden har Saveabl fördel av den nuvarande växelkursen.

— Mycket har blivit dyrare för oss i vår produktion med de rörliga kostnader vi har i Sverige. Genom att producera i Sverige och sälja i Danmark gynnas både vi och våra kunder av den valutskillnad som blivit och vi kan erbjuda våra produkter till ett konkurrenskraftigt pris, säger Jeroen. 

Och i Köpenhamn har intresset för Saveabls matkassar varit stort.  

— Det har fungerat jättebra hittills, köpenhamnsborna uppskattar kvalitativ mat och det vi har att erbjuda. Nu hoppas vi få dem att bli återkommande kunder, det är nästa utmaning för oss.

Framtidsplanerarna för Saveabl inkluderar också en fortsatt expansion. 

— Vi höll oss tidigare ganska länge från att öppna nya leveransområden, men så fort vi gjorde det och märkte hur smidigt det var med Gordon är det något vi definitivt kommer fortsätta med, säger Jeroen.Jeroen Thijssens tips till andra som vill testa att flytta sig över landsgränser:

  • Ta tempen på din målgrupp innan du expanderar. Sätt upp en annons och känn av intresset.
  • Anpassa dina produkter och erbjudande efter den lokala marknaden.
  • Tänk långsiktigt – bygg ditt varumärke med målsättning att vinna en trogen skara av återkommande kunder.


Jaa:

Ajankohtaista