Överskottsmat får nytt liv på förskola

Idag på Internationella Matsvinnsdagen hälsar vi på hos Förskolan I Ur och Skur Lilla Holm i Göteborg som nominerats till Årets förskolekök 2022 av White Guide Junior. Här serveras barnen variationsrika rätter av överskottsmat som fått nytt liv. 

Varje vecka åker Gordon till ICA Maxi Torslanda och hämtar skrumpna äpplen, kartonger med klämda tomater och andra frukter och grönsaker som inte kan säljas och kör dem till Lilla Holms förskola, där Sofia Ljungquist är kock.

– På måndagarna ser barnen Gordon-bilen från gården och kommer och tittar vad som finns i lådorna. Vi hjälps åt att plocka bort det som är dåligt, resten lägger jag i kylen, fryser in eller picklar. Sedan anpassar vi maten under vecka utifrån det som vi fått mycket av, säger Sofia.

Idag står tomat- och paprikasoppa med linser på menyn.

– I måndags fick vi mycket tomater och paprikor, så idag blir det soppa på det. 

Till varje lunch ställs ett stort fat med grönsaker fram. Av frukten görs smoothies. Klämda clementiner, nektarin, banan, och jordgubbar – allt tas om hand.

– Barnen tycker det är roligt att hjälpa vid leveranserna, till exempel när vi får många nät med apelsiner. De som är ludna går till komposten, och de som är skrynkliga hjälps vi åt att sortera ur och använder till smoothies.

Enligt Livsmedelsverket hamnar en tredjedel av all mat som produceras aldrig i någons mage. Men genom att bättre ta vara på maten kan vi minska på både svinn och miljöpåverkan samtidigt som maten räcker till fler. 

Sofia uppmuntrar alla som är intresserade att använda överskottsmat i sin verksamhet att inte tveka utan ta upp kontakten med lokala butiker.

– Våga fråga! Många butiker har redan egna kanaler där maten tas om hand, men det kanske finns en lokal butik som inte har en? Gå dit och fråga. Sedan behöver du såklart hitta en logistikpartner om butiken inte ligger nära dig.

Är du intresserad av att lära dig mer om lösningar för överbliven mat kan du klicka här för att läsa om projektet Resvinn, Sveriges största matsvinnsprojekt. Livsmedelsverket har också satt samman material som är öppet för alla att använda, du hittar det här. Och klicka här för att kontakta oss på Gordon när du behöver en effektiv logistiklösning för att rädda maten.


Förskolans kock Sofia Ljungquist lagar ofta maten ute i storparken vid öppen eld. Här kan du följa henne på Instagram.
Jaa:

Ajankohtaista