Gordon ska hjälpa till att utveckla effektivare redistribution av matsvinn

Av allt matsvinn som genereras i Sverige är det bara en liten del som vi lyckas redistribuera.  För att hitta smarta, långsiktiga lösningar startar nu Chalmers Industriteknik projektet Resvinn. Ett projekt som Gordon Delivery är en del av.

Med ett systemövergripande projektkonsortium ska projektet utveckla effektiva redistributionssystem för matsvinn i Sverige – från butiker och grossister till restauranger. Systemen har stor potential att minska matsvinnsmängderna och därmed öka resurseffektiviteten i Sverige utifrån två viktiga aspekter.

Mat som hanteras av grossister och butiker kan räddas, redistribueras och slipper slängas. För att processen ska bli så effektiv som möjligt kommer projektet att jobba med klimatsmarta logistiksystem, affärsmodeller med tydliga incitament för alla involverade, en IT-plattform och arbetsmetoder för restauranger som tar emot matsvinnet.

– Gordon Delivery har tagit stort ansvar för miljö- och klimatfrågor under en längre tid. Matsvinn är ett område där samverkan mellan olika parter kan göra otrolig skillnad. Vår förhoppning är att, med vår erfarenhet av matleveranser och kompetens inom tech, kunna bidra med smarta lösningar, säger Ali Ghoce, medgrundare och VD på Gordon Delivery.

Resvinn är ett samarbete mellan 43 stycken organisationer och företag från flera olika vertikaler, bland annat För Gordon Delivery var det självklart att haka på projektet. Projektet finansieras av Vinnova och pågår till december 2021 inom programmet Cirkulär och biobaserad ekonomi.

Jaa:
Gordon Delivery grundades 2015 och genomför i dag över 600 000 leveranser av kylda matvaror och läkemedel varje månad. Bolaget är specialiserat på digitaliserade flöden av just temperaturreglerade last mile-leveranser. Utöver det lutar de sig även mot ett till affärsben; en SaaS-plattform för last mile som de licensierar ut till andra bolag. Under 2021 omsatte bolaget 411 miljoner kronor.

Jätä kommentti

Ajankohtaista