Gordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranser i stadsmiljö

Allt fler svenskar handlar regelbundet sin mat på nätet. För att minska klimatpåverkan som utsläpp och buller från transporter utvecklar last mile-företaget Gordon Delivery en eldriven kylbil, specialbyggd för kylda och frysta matleveranser i stadsmiljö. I sommar testas den i Stockholm. 

Last mile-företaget Gordon Delivery levererar kyld mat och medicin som e-handlas på nätet. Bolaget ska gradvis ersätta alla kylbilar med elkylbilar i stadsmiljö för att minska utsläpp och buller, med mål om att 100% av city-leveranserna ska vara eldrivna 2025.

Eldrift för kylbilar kommer dock med särskilda utmaningar. Lastutrymmet behöver vara isolerat och det krävs ett stort batteri för att driva både bil och kylaggregat, vilket är både utrymmeskrävande och ger hög extravikt som påverkar lastkapacitet och räckvidd. 

Tillsammans med ett elfordonsföretag har Gordon tagit fram den specialbyggda kylbilen PRO Litium MAX, utformad för att klara just kylda transporter med ren eldrift med hög resurseffektivitet. 

– Vår nya eldrivna kylbil har en räckvidd som klarar runt 75 hemleveranser i citymiljö på en laddning. Dess storlek gör den perfekt för hemleveranser i city då den är liten nog för smågator och trånga parkeringar, samtidigt som den har lastkapacitet på hela ett ton, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon Delivery. 

Kylbilen har ett stort skåp för kylskåpskall mat och en låda för frysta varor. Specialbyggda aluminiumpallar på hjul säkrar en snabb och smidig lastningsprocess.

– Vi kommer att testa bilen i sommar för hemleveranser i Stockholm. Sortering, lastning, körning med mera kommer att utvärderas för att säkerställa att leveranserna håller rätt temperatur i en obruten kylkedja. Utifrån det kommer vi justera kylbil och processer för att kunna använda modellen för en majoritet av våra stadsleveranser, säger Martin Lagerlöf, Business Excellence Manager Gordon Delivery. 

Därefter planeras en beställning av ytterligare 20 elkylbilar som kan tas i trafik i Stockholm, Göteborg och Malmö under hösten, med mål att 30% av Gordons cityleveranser i Sverige ska vara eldrivna i slutet av året.


Högupplösta bilder, fria för användning

Klicka för att ladda ner.

Presskontakt:

press@gordondelivery.com

Share on:

About Gordon

Gordon is a last mile company specialising in collaborated flows of temperature-controlled deliveries. The company has two business areas: A complete solution for refrigerated last mile deliveries and a SaaS platform. Gordon was founded in 2015 in Stockholm and currently operates in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Customers include grocery retailers, meal kit companies, food producers and pharmacies.

Latest news


Är du Årets e-handlare 2024? Gordon är stolt partner till priset, vinnaren koras på Dagligvarugalan den 14 november.

Är du Årets e-handlare 2024? Gordon är stolt partner till priset som delas till en aktör som ligger i framkant och driver en framgångsrik och effektiv e-handel med dagligvaror. Den 14 november koras vinnaren på Dagligvarugalan – nominera idag!