Coop först ut att testa ny cirkulär flergångskasse för hemleverans

Coop och Gordon inleder ett gemensamt pilotprojekt där konsumenter som handlar sin mat på nätet får sina hemleveranser i en cirkulär förpackning som ersätter papperskassar. Systemet som används heter Gordon Circular och Coop är första dagligvarukedjan ut att testa.

– Vi ser fram emot att påbörja piloten tillsammans med Gordon. Utvecklingen av ett cirkulärt emballage ser vi som nödvändig med tanke på de stora volymer av dagligvaror som i dag levereras till kund, säger Niklas Zeitlin, ansvarig e-handel Coop Sverige.

Gordon Circular är utvecklat av last mile-företaget Gordon som har samordnade flöden av tempererade hemleveranser i fyra nordiska länder. Systemet består av en fysisk förpackning, en logistiklösning och en tech-lösning för spårbarhet och kommunikation med mottagarna. 

Till den fysiska förpackningen som används i piloten ingår en yttre, hård, del som skyddar varorna innan de når konsumenten och en mjuk flergångskasse som är anpassad för Coops plock och hantering från butik till konsument. Gordon levererar kassarna med mat till Coops kunder, som i sin tur lämnar dem i retur till Gordon vid sin nästa leverans. Kassarna tvättas och görs redo för en ny leverans från Coop. 

The potential environmental benefits of the new system are enormous. A life cycle analysis from Linköping University shows that the bag only needs to make five loops for the system to have a lower climate impact than a paper bag, which is only used once. If the bag is used another 20 times, its total climate impact is reduced by 65% compared to the paper bag.

– Coops mål är att vi tillsammans med Gordon bättre ska förstå hur vi kan hitta de bästa sätten för att underlätta för våra e-handelskunder och minska resursanvändningen. Vi gör detta för att kunna justera vår verksamhet och sedan skala upp arbetssättet så att fler kunder på coop.se kan ta del av lösningen, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef för Coop Sverige.

Trycket från Coops kunder om att få vara med i denna pilot med en cirkulär lösning för hemleveranser har varit stort. Det tog bara en dag att fylla alla platserna i testgruppen.

– Att så tidigt i utvecklingen kunna visa på att konsumentnytta går att kombinera med miljövinst är otroligt kul. Vår förhoppning är att konsumenterna ska uppleva det som enkelt att motta och returnera dessa flergångskassar och vi är så glada att Coop vill testa detta tillsammans med oss, säger Catherine Alsén Gelfgren, projektledare för Gordon Circular.

Piloten som nu inletts följs av en plan att snabbt skala upp systemet i Sverige.  


Pressbilder

(Click to download high resolution image.)

Leverans med Gordon Circular
Catherine Alsén Gelfgren, project manager Gordon Circular
Niklas Zeitlin, ansvarig e-handel Coop Sverige
Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige

Kontakt os

Catherine Alsén Gelfgren, projektledare Gordon Circular,
076-492 26 49 catherine.alsen@gordondelivery.com

Coops pressjour, 010-743 13 13, media@coop.se


Vill du följa med en av Gordons förare under en leverans av mat i cirkulära förpackningar?

Hör i så fall av dig till Catherine Alsén Gelfgren så kan du få följa med i kedjan, från att Gordon hämtar de färdigplockade kassarna hos Stora Coop Boländerna till att beställningarna når sina mottagare och föraren får tidigare använda kassar i retur. 


Om Gordon

Last mile-företaget Gordons uppdrag är att underlätta vardagen för människor genom samordnade, hållbara och temperaturkontrollerade hemleveranser. Bolagets hjärta består av en effektiv digital plattform som kopplar samman leverantörer, förare och mottagare av hemleveranser i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Gordon grundades 2015. 2022 hade Gordon en nettoomsättning på 568 miljoner SEK. Bland kunderna finns dagligvaruhandlare, mealkitföretag, livsmedelsproducenter och apotek. 

Om Coop

Coop är en av Sveriges största livsmedelskedjor. Coop har cirka 820 butiker från Kiruna i norr till Smygehamn i söder och en näthandel där man kan storhandla utan att det kostar mer. Våra butiker ägs av våra 3,9 miljoner medlemmar.

Del:

Om Gordon

Gordon er en last mile-virksomhed, der har specialiseret sig i koordinerede flows af temperaturkontrollerede leverancer. Virksomheden har to forretningsområder: en komplet løsning til kølede last mile-leverancer og en SaaS-platform. Gordon blev grundlagt i 2015 i Stockholm og opererer i dag i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Kunderne omfatter dagligvareforhandlere, måltidskassevirksomheder, fødevareproducenter og apoteker.

Seneste nyt