Färskt samarbete mellan FirstVet och Gordon

Först i Sverige med hemleverans av färskt djurfoder i obruten fryskedja 

Att ge husdjur färskfoder är en växande trend, men att beställa hemleverans på nätet av fryst färskfoder har fram tills nu varit förenat med risken att maten tinar under transporten och blir otjänlig. För att garantera att färskfodret kommer fram fryst erbjuder nu den digitala veterinärkliniken FirstVet, för första gången i Sverige, hemleveranser av färskfoder i lastbilar med frysta lastutrymmen. För frysleveranserna står last mile-företaget Gordon.

Färskfoder är en växande trend inom den glödheta marknaden för husdjursprodukter. Fodret är tillverkat av obearbetade animaliska biprodukter utan värmebehandling. Många djurägare väljer färskfoder för att det har högt näringsinnehåll och påminner om djurens naturliga matbehov. Färskfoder ställer dock högre krav på logistiken och har fram tills nu inneburit en dyr och omständlig hantering för både e-handlare och slutkund.

– Vi har lyssnat på kunderna! Vi skickar över 10 000 paket från vår butik online varje månad och just färskfoder är en av de mest efterfrågade produktkategorierna. Tidigare har det varit en utmaning att garantera en obruten fryskedja. Dessutom är de frigolitlådor som andra e-handlare använder för att hålla färskfodret kallt under transporten svåra för kunder att hantera och återvinna. Tack vare Gordons väl beprövade fryskedja kan vi på FirstVet nu se till att fler får den mat de önskar på ett säkrare, smidigare och mer miljövänligt sätt, säger Lars-Martin Norviit, ansvarig för e-handeln hos FirstVet.  

– För oss på Gordon är det roligt att kunna ta med fryst mat till husdjur i våra samordnade kyltransporter och göra vardagen enklare också för mattar och hussar. Vi garanterar en obruten fryskedja hem till dörren utan onödigt emballage, säger Ali Ghoce, VD för Gordon. 

Metoden som Gordon använder för att hålla färskfodret fryst kallas för aktiv kylning. Det innebär att hela lastutrymmet är nedkylt under leveransen. Då det inte behövs något emballage eller kylmedel för att hålla maten kall är aktiv kylning den mest miljövänliga kylmetoden. Det visar en studie från Chalmers tekniska högskola. 


Om FirstVet

FirstVet är världens första digitala veterinärklinik, där djurägare enkelt kan få trygga råd från legitimerade veterinärer. Tjänsten grundades i Sverige 2016 och finns idag även i Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, USA och Tyskland. Totalt sysselsätter man 100 medarbetare och 400 veterinärer. I samarbete med 10 av 11 djurförsäkringsbolag på den svenska marknaden erbjuder FirstVet kostnadsfria samtal till veterinär. Sedan 2021 driver FirstVet även e-handel med ett sortiment på över 8 000 djurprodukter. 


Om Gordon 

Uppdraget för last mile-företaget Gordon är att underlätta vardagen för människor genom samordnade och hållbara hemleveranser av mat och mediciner. Gordon grundades 2015 i Stockholm. Sedan dess har verksamheten växt kraftigt. I dag genomför Gordon över 600 000 leveranser varje månad i Sverige, Norge, Danmark och Finland med en obruten kylkedja. 2021 omsatte Gordon 413 miljoner kronor. Bland kunderna i Sverige finns HelloFresh, Ica, Coop, GI-boxen, Middagsfrid och nu också FirstVet. 

Del:
The mission of the last mile company Gordon is to make everyday life easier for people through coordinated, sustainable and temperature-controlled home deliveries. The company's heart is an efficient digital platform connecting suppliers, drivers and recipients of home deliveries. Gordon was founded in 2015 in Stockholm. Since then, the business has grown significantly. In 2022, Gordon had a net turnover of SEK 568 million. Customers in Sweden, Denmark and Norway include HelloFresh, Coop, MEDS, Kokkeløren and Sundtakeaway.dk. 

Seneste nyt