Mylla och Gordons first mile-lösning förenklar handel med lokalproducerad mat

Det ska bli lättare för svenska bönder att nå ut med sin lokalproducerade mat. I ett samarbete mellan Mylla.se och Gordon Delivery testas nya vägar för att förbättra distribution och logistik för småskaliga livsmedelsproducenter.

– Genom att göra Gordons last mile till Myllas first mile kan vi leverera närodlad mat från lokala bönder till kunder runt om i hela Sverige, säger Ali Ghoce, vd och grundare för Gordon Delivery.

För små livsmedelsproducenter på landsbygden är det en utmaning att få logistiken att gå ihop. Ofta är volymerna små, och avstånden långa mellan gårdarna för passerande lastbilar vilket innebär väldigt mycket körning för den enskilde producenten. Men genom att vända på hanteringen har den skånska matmarknadsplatsen Mylla.se tillsammans med Gordon Delivery hittat ett nytt effektivt sätt att, på producentens villkor, förflytta livsmedel och råvaror från gården. Detta möjliggör för producenterna att nå ut med närodlad mat i en obruten kylkedja till miljoner av kunder. 

– Till skillnad från andra last mile-aktörer når Gordon Delivery nio miljoner invånare i Sverige med en obruten kylkedja, vi levererar dagligen hem mat till kunder i både stad och landsbygd. Här såg vi tillsammans med Mylla gemensamma möjligheter att göra vår last mile till Myllas first mile, där våra förare passar på att hämta upp lokalproducerade produkter längs med rutterna samtidigt som de utför sina leveranser, säger Ali Ghoce. 

Jens Thulin, Mylla, Matilda Jarbin, Vismarlövsgården och Osama Meho, Gordon Delivery.

Lokalproducerade råvaror och livsmedel från leverantörer som säljer via Myllas marknadsplats flyttas på så sätt från gårdar, slakterier och mejerier till Myllas terminal i Malmö som ligger vägg i vägg med Gordons terminal. Här lagerhålls, plockas och packas ordrar med lokalproducerade råvaror. Från terminalen i Malmö lastas de sedan på Gordons bilar igen inför levereras hela vägen hem till kundens dörr via Gordons distributionskedja. 

– Med vår nya lösning kan vi erbjuda en nationell lösning för effektiv samdistribution av småskaligt producerade livsmedel, som öppnar upp en helt ny marknad för svenska bönder och odlare. Samtidigt tillgängliggör vi ett lokalproducerat utbud som verkligen efterfrågas av konsumenterna, säger Jens Thulin, medgrundare för Mylla och lantbrukare på Vismarlövsgården.

Under våren har systemet testats med leveranser till 1,5 miljoner kunder i Skåne med omnejd. Nu ska systemet skalas upp till ett nationellt system och inkludera många fler småskaliga producenter. I ett första skede ska modellen expanderas till Halland, Västra Götaland och Kronoberg.

– På Mylla vill vi dels underlätta för konsumenter att handla lokalproducerat, dels förenkla för producenterna att nå marknaden med bättre marginaler. Genom vårt samarbete med Gordon gör vi det möjligt, och vi ser fram emot den fortsatta gemensamma resan, säger Jens Thulin.


Högupplösta bilder, fria för användning

Klicka för att ladda ner.

Om Gordon

Gordon Delivery grundades 2015 och genomför i dag över 600 000 leveranser av kylda matvaror och läkemedel varje månad. Bolaget är specialiserat på digitaliserade flöden av just temperaturreglerade last mile-leveranser. Utöver det lutar de sig även mot ett till affärsben; en SaaS-plattform för last mile som de licensierar ut till andra bolag. Under 2021 omsatte bolaget 411 miljoner kronor.

Om Mylla

Mylla.se har som målsättning att bygga Sveriges främsta marknadsplats för direktförsäljning av råvaror och livsmedel med transparent prissättning. Under hösten 2022 lanserar bolaget sin egenutvecklade plattform och marknadsplats för försäljning och distribution av lokalproducerad mat. Bolaget har sedan 2020 levererat drygt 20 000 orders till kunder i främst Skåne och omsatte under 2021 ca 7 miljoner kronor.     

Pressekontakt

press@gordondelivery.com

Del:

Om Gordon

Gordon er en last mile-virksomhed, der har specialiseret sig i koordinerede flows af temperaturkontrollerede leverancer. Virksomheden har to forretningsområder: en komplet løsning til kølede last mile-leverancer og en SaaS-platform. Gordon blev grundlagt i 2015 i Stockholm og opererer i dag i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Kunderne omfatter dagligvareforhandlere, måltidskassevirksomheder, fødevareproducenter og apoteker.

Seneste nyt