Ny samordningsteknik har sparat 15 ton koldioxid på 15 dagar

En halvering av antalet kilometer och totalt 15 ton minskade koldioxidutsläpp. Det är resultatet av Gordon Deliverys tre månader långa testperiod av den nya samordningstekniken.

Det var i mitten på mars som logistikföretaget Gordon Delivery introducerade en ny modell för samordning av leveranser som sker sista milen. Tanken var att demokratisera branschen och ge större plats till mindre aktörer. Bland annat valde varumärken som Svarta Lådan, GI-boxen, Ecoviva, Smakbox och Simple Feast.

Genom att samköra leveranser så har antalet kilometer halverats. Halveringen innebär även en tydlig positiv trend när det gäller klimatpåverkan. Totalt har Gordon Delivery samordnat leveranserna under femton dagar, vilket har minskat utsläppen med totalt 15 ton koldioxid.

– Det här visar vilken potential det finns i samordning i takt med att hemleveranser ökar och med tanke på det klimatfokus som råder. Logistikbranschen måste ta ett tydligt ansvar och med den nya modellen för samordning har vi på Gordon Delivery visat att det är möjligt att minska antalet körmil – och därmed även koldioxidutsläpp, säger Ali Ghoce, medgrundare och VD på Gordon Delivery.

Gordons egenutvecklade teknik för samkörning av leveranser har gjort det möjligt att leverera kylvaror för olika matkasseleverantörer – i en och samma kylbil. Den här typen av samordning har länge varit ett givet inslag i specialvaruhandeln där paket från H&M och Zara kan levereras i samma bil, men är en ny företeelse i dagligvaruhandeln.

Nu väntar ytterligare steg för att förfina och kalibrera processen. Under hösten kommer fokus ligga på att skala processen och öppna upp den för ännu fler företag.

Del:

Skriv en kommentar

Seneste nyt