Bra arbetsvillkor

Välkommen som förare

Gordons mål är att underlätta vardagen för människor med hjälp av kylda hemleveranser. Det förutsätter trygga arbetsvillkor för förare i säkra fordon. Gordon har inte några egna anställda förare utan samarbetar med egenanställningsbolaget Cool Company i Sverige, Danmark, Norge och Finland.


Vi på Gordon har sedan starten 2015 verkat för bra arbetsvillkor i en bransch som har haft flera led av underleverantörer och där förare inte haft skäliga arbetsförhållanden. Vi ställer därför krav på att våra partners ska ha bra löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Gordon har en egen modern fordonsflotta som får ständig översyn så att förarna ska kunna utföra sitt jobb på bästa sätt.


Lönemodell som premierar långvariga relationer

I samarbete med förarens arbetsgivare premierar vi på Gordon erfarenhet och långvariga relationer. Vi har därför bestämt att förarens arbetsgivare ska använda en lönemodell där lönen höjs för varje år som föraren har tagit uppdrag som förare för Gordon.

Utöver grundlönen är förare garanterade ersättning för:

  • Arbete på obekväma arbetstider under kvällar och helger 
  • Tjänstepension
  • Försäkringar
  • Sjukpenning
  • Semesterersättning
  • Inbetalning av sociala avgifter

Förare som jobbar med uppdrag från Gordon är garanterade en marknadsmässig grundlön för lastbilschaufförer med B-körkort. De förare som arbetar med uppdrag från Gordon via egenanställningsföretaget Cool Company omfattas av kollektivtavtal med Säljarnas fackförbund. 


Ett flexibelt och fritt arbete

Förare som är anställda av Cool Company erbjuds en flexibelt och fritt arbete. Föraren väljer hur mycket och när de vill arbeta. Scheman läggs med god framförhållning. Det gör det möjligt att kombinera arbete för Gordon med studier eller andra arbeten. 

Gordons samarbete med Cool Company har skapat 100-tals nya arbetstillfällen och gett många nyanlända, studenter och unga människor en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. 


Gordon ser till att förare får stöd i arbetet

Vi på Gordon vill att förare ska kunna utföra ett säkert arbete utan stress. Därför har Gordon bland annat digitala hjälpmedel som underlättar arbetet och en trafikledning som ger stöd. Om ett arbetspass drar ut på tiden är det självklart att föraren får betalt för hela arbetstiden. Prestationsbaserade böter om till exempel varor skadas, om man levererar till fel adress eller lämnar en vara efter angiven tid, använder vi aldrig.


Fyra vanliga frågor till Cool Company


Kan man ta uppdrag för andra företag samtidigt?

Absolut, som förare väljer du själv vilka uppdrag och uppdragsgivare du arbetar för.

Vem är ansvarig om det händer en olycka under ett uppdrag?

Alla förare är via Cool Company försäkrade med bland annat olycksfallsförsäkringen TFO som gäller om man skulle skada sig i jobbet eller på väg till eller från jobbet. Vid en personskada under ett uppdrag för Gordon är det Cool Company som ansvarar för att hantera skadan. Gordon ansvarar för trafik- och vagnskada för fordon.

Kan man få sjuklön?

Ja, du har rätt till sjuklön enligt sjuklönelagen.

Vad händer om ett arbetspass drar ut på tiden?

Alla förare får betalt för den tid som uppdraget faktiskt tar. Skulle det bli förseningar får man betalt för hela arbetstiden.


Här kan du läsa mer och ställa frågor till Cool Company.


Senaste nytt