Catherine Alsén Gelfgren: “Framtidens hemleverans är cirkulär”

Enkelt, effektivt och cirkulärt – det är mottot för Catherine Alsén Gelfgren som projektleder Gordon Circular, ett system som ersätter engångsförpackningar för hemleverans av mat med en cirkulär lösning.

Snart kan alla turer till återvinningsstationen med papper och kartong som följer med leveranser av varor du handlar på nätet vara ett minne blott. I ett pilotprojekt som Gordon påbörjat tillsammans med Coop i sommar får en utvald grupp kunder, som e-handlar sin mat, sina hemleveranser i en cirkulär förpackning istället för i papperskassar.

— Det har varit ett enormt intresse att vara med. Vi ser att det verkligen finns en efterfrågan bland konsumenter. Vi gör det lätt för kunderna att ta emot sin hemleverans av mat samtidigt som vi minskar den klimatpåverkan som engångsförpackningar innebär, säger Catherine. 

Gordon Circular är ett komplett system som består av en fysisk förpackning, en logistiklösning och en tech-lösning för spårbarhet och kommunikation med mottagarna.

Till den fysiska förpackningen som nu testas tillsammans med Coop ingår en yttre, hård, del som skyddar varorna innan de når konsumenten och en mjuk flergångskasse som är anpassad för Coops plock och hantering från butik till konsument. Gordon levererar kassarna med mat till Coops kunder, som i sin tur lämnar dem i retur till Gordon vid sin nästa leverans. Kassarna tvättas och görs redo för en ny leverans från Coop.

— Eftersom vi hanterar livsmedel innebär det höga krav på hygien, till exempel måste förpackningen klara av att tvättas i höga temperaturer, säger Catherine.

Potentialen för miljövinster med det nya systemet är stor. En livscykelanalys från Linköpings universitet visar att kassen bara behöver göra fem loopar för att hela systemet ska ha en lägre klimatpåverkan än en papperskasse som bara används en gång. Om kassen används ytterligare 20 gånger minskar dess totala klimatpåverkan med 65 procent jämfört med papperskassen.

— Varje kasse är unik och spårbar. I vår tech-lösning kan vi följa dess klimatpåverkan och se hur hur många gånger den används, och mottagaren kan se sitt saldo av kassar och bli påmind om att lägga ut dem i retur inför sin nästa leverans, berättar Catherine. 

Med pilotprojektet igång ser Catherine, tillsammans med sitt team och projektpartners, fram emot att ta del av insikter och resultat inför nästa steg för att snabbt kunna skala upp Gordon Circular i Sverige.

— Det är otroligt kul att se hur vi tillsammans med våra kunder driver på utvecklingen mot mindre klimatpåverkan och samtidigt formar framtidens hemleveranser.


Dela:

Senaste nytt