Regeringens besked kan skapa bättre möjligheter för hemleveranser med ellastbilar i Sverige

– Regeringens besked kan skapa möjligheter som underlättar arbete med att nå vårt mål om att genomföra alla våra cityleveranser med ellastbilar inom några år, också i Sverige.

Så kommenterar Ali Ghoce, VD för last mile-företaget Gordon den svenska regeringens besked om att Transportstyrelsen får i uppdrag att utforma en försöksverksamhet där tyngre ellastbilar får köras med B-körkort.

Det utredningsuppdrag som regeringen nu ger till Transportstyrelsen handlar om att också företag i Sverige ska kunna använda en möjlighet som EU ger till att göra undantag från EUs egna körkortsregler. Undantaget innebär att det är möjligt att köra ett fordon som väger 4 250 kg med B-körkort om detta fordon drivs med el eller gas. I dag är högsta tillåtna totalvikt 3 500 kg. Då Danmark redan har infört detta undantag använder Gordon tyngre ellastbilar i sin danska verksamhet sedan januari i år med positivt resultat. 

– Vi på Gordon och många fler inom transportbranschen, har önskat att regeringen ska ge oss samma möjlighet i Sverige som vi har i Danmark. Därför är dagens besked mycket glädjande, säger Ali Ghoce.


Dela med oss av danska erfarenheter

Gordon använder i dag en modell av ellastbilar i Danmark, som inte är möjliga att använda i den svenska verksamheten på grund av nuvarande svenska regler. Den föreslagna försöksverksamheten gör det enklare att elektrifiera temperaturkontrollerade hemleveranser eftersom det i den högre totalvikten går att få in ett batteri till motorn och ett till kylaggeraget utan att minska på mängden varor i lasten. 

– Vi på Gordon ser fram emot att kunna dela med oss av våra erfarenheter från vår verksamhet i Danmark till Transportstyrelsen, säger Ali Ghoce. 

Gordon har under de senaste åren sett en rejäl ökning av antalet personer som låter en hemleverans av kylda matvaror underlätta den egna vardagen. Under 2022 levererade Gordon en kyld hemleverans till vart åttonde svenskt hushåll. Gordon samordnar leveranser från flera företag och kan på så sätt skapa än mer effektiva rutter. 

– Med dagens besked ser vi på Gordon möjligheter att fortsätta utveckla vår verksamhet med ellastbilar för att få en än mer hållbar och tystgående leverans, säger Ali Ghoce. 

Länk till regeringens pressmeddelande: https://regeringen.se/pressmeddelanden/2023/06/regeringen-ger-transportstyrelsen-i-uppdrag-att-utforma-forsoksverksamhet-med-tyngre-lastbilar-pa-b-korkort/

Kontakt
press@gordondelivery.com

Dela:

Om Gordon

Gordon är ett last mile-företag specialiserat på samordnade flöden av tempererade leveranser. Bolaget har två affärsområden: En helhetslösning för kylda last mile-leveranser och en SaaS-plattform. Gordon grundades 2015 i Stockholm och har idag verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bland kunderna finns dagligvaruhandlare, mealkitföretag, livsmedelsproducenter och apotek.

Senaste nytt