Gordon vill köra samma ellastbilar i Sverige som i Danmark

I snart ett halvår har last mile-företaget Gordon levererat mat och läkemedel i tio lätta ellastbilar med aktiv kylning i Köpenhamnsområdet. Nu vill Gordon använda samma modell av ellastbilar i Sverige.
– Men det är tyvärr inte tillåtet i dag, säger Ali Ghoce, Gordons VD, i en intervju med Dagens Logistik.

Gordon jobbar med att ställa om sin nordiska fordonsflotta för att inom några år kunna köra alla cityleveranser med elbilar. De tio lätta ellastbilarna i Danmark är av modellen Maxus E-Deliver 9 och rymmer lika mycket som bolagets andra lätta lastbilar. 

Ali Ghoce.

– Nu har vi testat den i trafik under våren på de kortare rutterna och vi är nöjda. Vi skulle väldigt gärna köpa in den här bilen även till Sverige, säger Ali Ghoce till Dagens Logistik.

Anledningen till att Gordon kan använda den lätta ellastbilen i Danmark, och också i Norge, men inte i Sverige beror på att Sverige inte har infört ett EU-direktiv som gör det möjligt att köra lite tyngre lastbilar med ett B-körkort om dessa drivs med el. Ali Ghoce avfärdar de argument som svenska Transportstyrelsen hade för att inte införa EU-direktivet i Sverige. Han pekar i artikeln bland annat på att det finns en enorm brist i Sverige på förare som har C-körkort, vilket krävs för att köra en ellastbil av Maxus-modell med dagens svenska regler.

Matleverans med aktiv kylning kräver två batterier

För att kunna elektrifiera hemleveranser av mat i Sverige krävs det, enligt Ali Ghoce, att viktgränsen för ett B-körkort ändras som i Danmark och Norge. Det gäller särskilt om hemleveranserna ska ske med aktiv kylning, då hela lastutrymmet hålls kallt med hjälp av ett kylaggregat. Då behöver det finnas ett batteri till bilens motor och ett batteri till kylaggregatet i lastbilen. 

Kravet på att inför EU-direktivet i Sverige lyftes i mars i ett öppet brev till infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) av flera representanter för transportbranschen. Gordon använder i dag en mindre ellastbil, PRO Litium MAX, i vissa svenska städer.


Länk till artikeln i Dagens Logistik: https://dagenslogistik.se/gordons-ellastbilar-kan-inte-koras-i-sverige/


Kontaktuppgifter

press@gordondelivery.com


Fakta: Maxus E-Deliver 9

Den Maxus-bil som Gordon köpt in har lika mycket lastutrymme som andra lätta kylbilar, 18 kubik, och en räckvidd på 15 mil. Den har ett batteri som driver bilen, och ett batteri som driver kylaggregatet, men en teknisk lösning gör att dessa batterier kan samarbeta för att garantera att lastutrymmet alltid håller rätt temperatur. Kylbilen väger drygt 4,2 ton fullastad, 700 kg mer än viktgränsen i Sverige, och får därför inte framföras med B-körkort. Fordonstypen kommer från en av de största biltillverkarna i Kina, SAIC Motor, som i nästan 40 år har tillverkat Volkswagen i Kina.

Dela:

Om Gordon

Gordon är ett last mile-företag specialiserat på samordnade flöden av tempererade leveranser. Bolaget har två affärsområden: En helhetslösning för kylda last mile-leveranser och en SaaS-plattform. Gordon grundades 2015 i Stockholm och har idag verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bland kunderna finns dagligvaruhandlare, mealkitföretag, livsmedelsproducenter och apotek.

Senaste nytt