Ali Ghoce på D-Congress i dag: Hemleverans av mat är här för att stanna. 13 procent av Sveriges hushåll tog emot en hemleverans från Gordon 2022

Mer än vart åttonde svenskt hushåll tog emot minst en kyld hemleverans från last mile-företaget Gordon under 2022. Jämfört med 2021 är det en ökning med 30 procent. Detta visar Gordons egen statistik. I dag, torsdag, talar Gordons VD Ali Ghoce på e-handelsmässan D-Congress i Göteborg. Hans budskap blir att hemleveranserna av mat är här för att stanna.  

För några veckor sedan kom statistik från både Svensk Dagligvaruhandel och Postnord som visade att e-handeln med dagligvaror minskade. Under 2022 utgjorde e-handeln 4,5 procent av all dagligvaruhandel. Det ska jämföras med 5,8 procent under 2021.

Men Ali Ghoce menar att den statistiken inte visar hela bilden eftersom Svensk Dagligvaruhandels statistik bygger på e-handel med färdigpackade matkassar från livsmedelsbutiker och inte omfattar hemleveranser av färdiga middagslösningar. 

– Pandemin fick många svenskar att börja handla mat på nätet. Nu när pandemirestriktionerna är borta visar vår egen statistik att de flesta av dessa personer har fortsatt med att få mat med hemleverans, men det var färre som beställde en matkasse från en matbutik 2022 än 2021, säger Ali Ghoce. 

Jämfört med 2019, innan pandemin, har däremot e-handeln med mat ökat rejält. Då utgjorde e-handeln 2,6 procent av all dagligvaruhandel, enligt Svensk Dagligvaruhandels statistik. 

Gordon är störst i Sveriges på hemleveranser av mat. Den egna statistiken omfattar hemleveranser av både matkassar från dagligvarubutiker, färdiga middagslösningar från olika företag som HelloFresh, Middagsfrid och GI-boxen samt leveranser från livsmedelsproducenter med e-handel. Under 2021 tog 10 procent av Sveriges hushåll emot minst en leverans från Gordon. 2022 hade den andelen ökat till 13 procent. 

Gordons statistik visar att allt fler hushåll tar emot många hemleveranser av mat. 2022 tog två procent av hushållen emot tio eller fler Gordonleveranser. Jämfört med 2021 är det en ökning med 53 procent. Andelen hushåll som tog emot fler än 20 leveranser ökade med 100 procent. 

– Gordon jobbar för att underlätta människors vardag genom att erbjuda samordnade kylda hemleveranser. Vi ser att allt fler svenskar vill använda den möjligheten allt oftare. Vi ser också hur allt fler livsmedelsproducenter nu vill sälja sin mat direkt till konsumenter med hjälp av en egen e-handelssida och vår leverans med obruten kylkedja från produktionsanläggning till konsument, säger Ali Ghoce. 

Med hjälp av den egna statistiken vill Ali Ghoce under D-Congress ge mod till de som jobbar med att sälja mat på nätet. 

– Vi på Gordon kan i dag nå nio av tio svenskar med våra leveranser. Det skapar förutsättningar för många innovativa lösningar inom livsmedelsbranschen att nå sina konsumenter, säger Ali Ghoce. 


D-Congress

På D-Congress på Svenska mässan i Göteborg samtalar Ali Ghoce, VD för Gordon, tillsammans med Emma Hernell, VD för Handelns utredningsinstitut, HUI, om kreativitet, innovation och förmågan att anpassa sig efter rådande förhållanden. Samtalet sker på scen E3, torsdag 9 mars, klockan 15.00-15.20. Läs mer om samtalet: https://dcongress.se/profil/d-congress-2023-ali-ghoce-gordon-delivery/


Gordons statistik

Antal hushåll i Sverige som fått leverans av Gordon

2020: 193 000

2021: 474 000

2022: 628 000

Andel hushåll i Sverige som fått minst en Gordonleverans 

2020: 4,0 procent

2021: 10 procent

2022: 13 procent

Kontakt

Johan Flanke, PR- & kommunikationsansvarig, Gordon, johan.flanke@gordondelivery.com, 070-6546503


Dela:

Om Gordon

Gordon är ett last mile-företag specialiserat på samordnade flöden av tempererade leveranser. Bolaget har två affärsområden: En helhetslösning för kylda last mile-leveranser och en SaaS-plattform. Gordon grundades 2015 i Stockholm och har idag verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bland kunderna finns dagligvaruhandlare, mealkitföretag, livsmedelsproducenter och apotek.

Senaste nytt