Gordon förnyar och utökar sin svenska fordonsflotta med återvinningsbara lastbilskylskåp som är byggda av PET-flaskor

Last mile-företaget Gordon förnyar och utökar sin svenska fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter av mat och läkemedel. Varje kylskåp på dessa lastbilar har isolering som är tillverkade av 4 367 återvunna PET-flaskor. Nu står det klart att Stena Recycling kommer att kunna återvinna skåpen till 90 procent. 

– Samdistribution och resurseffektiva lösningar kommer vara nyckeln till framtidens transporter. Dessa nya lastbilsskåp är ett nytt steg i vårt arbete för att erbjuda våra kunder hållbara hemleveranser, säger Ali Ghoce, VD och medgrundare till Gordon. 

Under en månad kan Gordon genomföra 600 000 hemleveranser av mat och läkemedel som handlas på nätet. För att möta en ökad efterfrågan av samordnade levererade JPGS Kaross i Laholm 65 nya lastbilar till Gordon under hösten 2022. Innan sommaren ska ytterligare 81 nya lastbilar komma från samma tillverkare. Tillskottet på 146 lastbilar ska ställas i relation till att Gordon innan leveranserna började hade 112 egna lastbilar i Sverige. Till sommaren är beräkningen att Gordons svenska fordonsflotta ska bestå av 187 lätta lastbilar, vilket är en utökning med 67 procent under ett år.

Nu går det att återvinna ArmaPET

Kylskåpen på de nya lastbilarna är byggda av det miljövänliga isoleringsmaterialet ArmaPET, som tillverkas av återvunna PET-flaskor, från företaget Armacell. Till varje kylskåp har 4 367 PET-flaskor på 0,5-liter återanvänts. Livslängden för kylskåpet på lastbilarna beräknas till omkring tio år. I dagsläget kan Stena Recycling återvinna 90 procent av skåpet till nya material eller energi. Under tiden fram till dess att skåpen ska återvinnas kommer Stena Recycling jobba för att öka andelen som återvinns till nya material. 

– Det känns väldigt bra att ha klart hur hela livscykeln för våra nya lastbilsskåp ser ut, säger Ali Ghoce. 

Det vanligaste är att isolerade lastbilsskåp tillverkas av XPS/EPS eller Polyuretan-cellplast. Att tillverka ett lastbilsskåp av ArmaPET innebär 245 kg lägre utsläpp av koldioxid än om man använder de vanligaste materialen. Jämfört med XPS/EPS och Polyuretan har ArmaPET bättre isoleringsförmåga över tid, högre hållfasthet och längre livslängd, vilket ger mindre miljöbelastning, lägre vikt och lägre energiförbrukning under sin livslängd. XPS/EPS och Polyuretan går inte att återvinna.

Stororder med aerodynamisk design

– Vi är tacksamma över att kunna leverera denna stororder till Gordon. Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt. Detta är en ny design och ny tillverkningsmetod som vi är ensamma om på marknaden, säger Glenn Sjö, VD för JPGS Kaross. 

Dessa kylskåp är de första i Norden tillverkade av återvunnet PET-material som är FNA-certifierade. Det är en certifiering som visar att kylskåpen har genomgått tuffa tester och bevisat att de håller en jämn och låg temperatur under flera timmars drift även om det är varmt utomhus. 

– Skåpen är riktigt bra, både vad det gäller klimatet och när det gäller våra höga krav för att transportera livsmedel och läkemedel i en obruten kylkedja med det som kallas för aktiv kylning. Det innebär att hela skåpet på lastbilen kyls ner, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon.


Om lastbilskylskåp tillverkade med ArmaPET

ArmaPET tillverkas av Armacell med råvara av återvunnen PET-plast som inte längre går att återanvända för livsmedelsförpackningar. För att JPGS Kaross ska kunna bygga ett FNA-isolerat lastbilskylskåp krävs det 4 367 styck 0,5-liters flaskor av återvunna PET-flaskor. Kylskåpets isolerande egenskaper är FNA-certifierade av RISE.


Kontaktuppgifter

Elion Najim, Fleet Manager på Gordon, elion.najim@gordondelivery.com, 072-0034449

Glenn Sjö, VD JPGS Kaross, glenn.sjo@jpgskaross.se, 0430-541861   

Ellinor Persson, säljare med kundansvar, ellinor.persson@stenarecycling.se, 010-4457336


Dela:

Om Gordon

Gordon är ett last mile-företag specialiserat på samordnade flöden av tempererade leveranser. Bolaget har två affärsområden: En helhetslösning för kylda last mile-leveranser och en SaaS-plattform. Gordon grundades 2015 i Stockholm och har idag verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bland kunderna finns dagligvaruhandlare, mealkitföretag, livsmedelsproducenter och apotek.

Senaste nytt