Gordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranser i stadsmiljö

Allt fler svenskar handlar regelbundet sin mat på nätet. För att minska klimatpåverkan som utsläpp och buller från transporter utvecklar last mile-företaget Gordon Delivery en eldriven kylbil, specialbyggd för kylda och frysta matleveranser i stadsmiljö. I sommar testas den i Stockholm. 

Last mile-företaget Gordon Delivery levererar kyld mat och medicin som e-handlas på nätet. Bolaget ska gradvis ersätta alla kylbilar med elkylbilar i stadsmiljö för att minska utsläpp och buller, med mål om att 100% av city-leveranserna ska vara eldrivna 2025.

Eldrift för kylbilar kommer dock med särskilda utmaningar. Lastutrymmet behöver vara isolerat och det krävs ett stort batteri för att driva både bil och kylaggregat, vilket är både utrymmeskrävande och ger hög extravikt som påverkar lastkapacitet och räckvidd. 

Tillsammans med ett elfordonsföretag har Gordon tagit fram den specialbyggda kylbilen PRO Litium MAX, utformad för att klara just kylda transporter med ren eldrift med hög resurseffektivitet. 

– Vår nya eldrivna kylbil har en räckvidd som klarar runt 75 hemleveranser i citymiljö på en laddning. Dess storlek gör den perfekt för hemleveranser i city då den är liten nog för smågator och trånga parkeringar, samtidigt som den har lastkapacitet på hela ett ton, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon Delivery. 

Kylbilen har ett stort skåp för kylskåpskall mat och en låda för frysta varor. Specialbyggda aluminiumpallar på hjul säkrar en snabb och smidig lastningsprocess.

– Vi kommer att testa bilen i sommar för hemleveranser i Stockholm. Sortering, lastning, körning med mera kommer att utvärderas för att säkerställa att leveranserna håller rätt temperatur i en obruten kylkedja. Utifrån det kommer vi justera kylbil och processer för att kunna använda modellen för en majoritet av våra stadsleveranser, säger Martin Lagerlöf, Business Excellence Manager Gordon Delivery. 

Därefter planeras en beställning av ytterligare 20 elkylbilar som kan tas i trafik i Stockholm, Göteborg och Malmö under hösten.


Högupplösta bilder, fria för användning

Klicka för att ladda ner.

Presskontakt:

press@gordondelivery.com

Dela:

Om Gordon

Gordon är ett last mile-företag specialiserat på samordnade flöden av tempererade leveranser. Bolaget har två affärsområden: En helhetslösning för kylda last mile-leveranser och en SaaS-plattform. Gordon grundades 2015 i Stockholm och har idag verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bland kunderna finns dagligvaruhandlare, mealkitföretag, livsmedelsproducenter och apotek.

Senaste nytt