Gordon stöttar hemmatester av Covid-19 med efterlängtad logistik

Provtagningen av Covid-19 går långsamt framåt och är långt ifrån målet på 100 000 tester per vecka. Gordon Delivery, en av de marknadsledande aktörerna på småskaliga kylda transporter, erbjuder nu sina tjänster för att accelerera hemmatesterna.

Trots Regeringens ambition på 100 000 tester i veckan i mitten av maj är det alltjämt oklart när, eller om, man kommer nå milstolpen. Förra veckan testades knappt 29 000 personer. Flertalet privata aktörer och laboratorier har utvecklat fungerande tester, men den stora flaskhalsen har än så länge varit logistiken.

“Det räcker inte att ha labbkapacitet, det måste också finnas en logistik runt att testa så många personer,” konstaterade Emma Spak, sektionschef på SKR, så sent som förra veckan i en intervju med SVT.

Testerna måste nämligen kunna hållas nedkylda under en längre tid för att resultatet inte ska förvanskas. Dessutom krävs det spårbarhet för att säkerställa att testerna inte tappas bort eller förväxlas.

Gordon Delivery är specialiserade på leveranser av kylvaror och bistår med sin expertis hos flertalet stora dagligvarukedjor och så kallade matkassebolag. Nu tar man klivet ut och förbereder sig för att kunna hantera logistiken kring corona-tester.

– Vi har ett välfungerande helhetsflöde för kylvaror. Vi kan snabbt komma igång och stötta sjukvården med vår kompetens och teknologi för kontroll, säger Ali Ghoce, VD och medgrundare på Gordon Delivery.

Gordons helhetslösning för logistiken runt hemmatester innefattar bland annat:

  • Ett gränssnitt för sjukvårdsaktören att registrera eller importera listor med personer som ska testas.
  • Planering och optimering av leveranser och upphämtningar.
  • Tillgång till logistikplattformen där alla leveranser och upphämtningar kan övervakas i realtid med full spårbarhet.
  • Uppsamling av provsvar och leverans till labb – alla prover samlas i Gordons kyl-terminaler och samlevereras till labbet.
  • Gordon säkerställer kylkedja både under upphämtning av testerna samt lagring i kylterminal.

Redan nu pågår samtal med ett flertal aktörer, men det finns alltjämt mer kapacitet att tillgå.

Dela:
Uppdraget för last mile-företaget Gordon är att underlätta vardagen för människor genom samordnade och hållbara hemleveranser av mat och mediciner. Bolagets hjärta består av en effektiv digital plattform som kopplar samman leverantörer, förare och mottagare av hemleveranser. Gordon grundades 2015 i Stockholm. Sedan dess har verksamheten växt kraftigt. I dag kan Gordon genomföra 600 000 leveranser under en månad i Sverige, Norge, Danmark och Finland med en obruten kylkedja. 2021 hade Gordon en nettoomsättning på 413 miljoner kronor. Bland kunderna i Sverige finns HelloFresh, Ica, Coop, GI-boxen, MEDS och FirstVet. 21 november 2022 fick Gordons vd Ali Ghoce ta emot priset Årets pionjär inom svenskt näringsliv av kungen. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt